
Το σαλέπι προέρχεται από τον κόνδυλο της άγριας ορχιδέας « orchis mascula» με την λαϊκή ονομασία «σερνικοβότανο». Ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες το 1922. Ο σαλεπιτζής το είχε παρασκευάσει από νωρίτερα, βράζοντάς το σε νερό. Κάτω από το σαμοβάρι είχε αναμμένα κάρβουνα, ώστε να διατηρείται ζεστό. Παχύρρευστο και μαλακτικό για το λαιμό ανακουφίζει από τον βήχα και το άσθμα. Σήμερα οι πλανόδιοι πωλητές είναι ελάχιστοι κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να βρούμε έτοιμη σκόνη στα καταστήματα τροφίμων.
