Skip to content Skip to footer

Η σπορά των δημητριακών

Στην ορεινή Κορινθία, παραδοσιακά η σπορά γινόταν τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο. Τον Οκτώβριο έσπερναν το σιτάρι και το κριθάρι, ενώ τον Οκτώβριο έσπερναν το καλαμπόκι («αραποσίτι») και τα φασόλια.

Το έθιμο ήθελε, πριν τη σπορά, μια χούφτα από το αραποσίτι να το «διαβάζει» ο παπάς στην εκκλησία και ύστερα να ανακατεύεται με το υπόλοιπο, για να πάει καλά η σοδειά.

Στην περιοχή των Τρικάλων και του Ξυλοκάστρου την οθωμανική περίοδο καλλιεργούνταν επίσης σίκαλη και κεχρί.